Okulumuzun Tarihçesi

Okulumuz 1997-1998 eğitim öğretim yılında sekiz yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi ile birlikte Sakarya İlkokulu'ndan mezun olan öğrencilerin aynı bina içerisinde ortaokula devam ettiği ilköğretim okulunun orta kısmı şeklinde eğitim öğretim hizmetine başlamıştır. Sakarya Ortaokulu şeklinde bağımsız bir okul haline gelmesi ise 2012-2013 eğitim öğretim yılında 4+4+4 sistemiyle birlikte ilköğretim okullarının ilkokul ve ortaokul şeklinde ayrılması ile gerçekleşmiştir.

Sakarya Ortaokulu, adını 23 Ağustos 1921 tarihindeki Sakarya Meydan Muharebesi'nden almıştır. Yunan ordusuna karşı kazanılan bu zafer ile birlikte vatanımızın işgalden kurtarılması ve bağımsızlığımızı kazanmamız yolunda çok büyük ivme olmuştur. Kurtuluş Savaşı'nın ardından bağımsızlığımızı koruyabilmemiz için kendi kendine yeterek gelişmemiz ve ilerlememiz gerekiyordu. Bunun yolu ise eğitimden geçiyordu. Bu kapsamda birçok eğitim-öğretim kurumu açılarak büyük bir eğitim seferberliği başlatılmıştır.

Bu eğitim ocaklarından biri olan Sakarya İlkokulu 1932 yılında şimdiki Otelcilik ve Turizm Okulu binasında Yatılı Bölge Okulu olarak açılmıştır.

1937 yılında okulun yerine Orman Okulu açılınca Sakarya İlkokulu yeni yapılan Kültür Sitesi'nin batı yönüne düşen Vahap TUNCER'in evine taşındı. Daha sonra 1940 yılında Cumhuriyet İlkokulu binasına taşındı. Alt katta Cumhuriyet İlkokulu, üst katta Sakarya İlkokulu olarak, 1949'dan 1962 yılına kadar eğitim-öğretime devam etmiştir.

Sakarya İlkokulu'nun öğrenci mevcudu fazlalaştıkça eski binaya sığamamış ve 1970 yılında Okul-Aile Birliği tarafından iki katlı ek bina yaptırılmıştır. Fakat 1976 yılında ek binanın ikinci katı çökme tehlikesiyle karşılınca yıkılmıştır. Yerine 1984 yılında yeni bina yapılarak hizmete açılmıştır. Her iki binada eğitim-öğretim sürdürülürken eski bina yıkılıp, yerine ilimizin hayırseveri İzzet Baysal tarafından 1991 yılında yeni bir bina yaptırılmıştır. Yeni yapılan bu binanın zemin katı İzzet Baysal Anaokuluna tahsis edilmiş 1, 2. ve 3. katları Sakarya İlkokulu tarafından kullanılmıştır.

1997-1998 eğitim öğretim yılında Türkiye çapında uygulamaya konulan kesintisiz 8 yıllık eğitim uygulaması neticesinde Sakarya İlkokulu, daha önce Milli Eğitim Müdürlüğü binası olarak kullanılan binaya taşınmıştır. Okulun adı Sakarya İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yaptırılan binanın da 2003-2004 yılında hizmete girmesiyle üç binada eğitim-öğretime devam edilmiştir.

2012-2013 Eğitim öğretim yılında uygulamaya geçilen 4+4+4 eğitim sistemi ile okulumuz Sakarya İlkokulu ve Ortaokulu olarak iki ayrı okul haline dönüşmüş olup Sakarya Ortaokulu olarak eğitim ve öğretim faaliyetine devam etmektedir.

Okulun ön bahçesinde Şehit Asteğmen Emre Kaya adına ailesi tarafından yaptırılan ay-yıldız şeklinde bir çeşme, arka bahçesinde Fehmi Eratalar'ın yaptırdığı, daha sonra damadı Şerafettin Erbayram tarafından restore edilerek yaptırılan bir çeşme bulunmaktadır.

Okulumuz hali hazırda 2 binada hizmet vermektedir. Anıtpark tarafındaki ana binada ve bir katı anaokulu olan orta binanın 3 katında hizmet veren okulumuzun binasında 1 şube de ilkokul tarafından kullanılmaktadır. Okul bahçemiz ilkokul ile ortak kullanılmaktadır.

Okul Müdürlerimiz

İsmail Şener (2014-...)